Napoli (Napoliten lehçesi: Napule) güney İtalya‘nın Campania bölgesinde ve kendi ismini taşıyan Napoli ilinde bulunan, Campania bölgesinin ve Napoli ilinin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür. İtalya’nın nüfus itibarıyla, Roma ve Milano‘dan sonra üçüncü büyük şehridir. Şehir tarih, sanat, kültür, mimari, müzik ve astronomi yönlerinden İtalya’da hayati rol oynamaktadır. İtalya tarihinde 2.800 yıllık geçmişi ve (1285 – 1816 döneminde özerk bir devlet olan) Napoli Krallığı başkentliği yapması nedeniyle çok büyük öneme sahiptir.

720 hektarlık eski tarihsel şehir merkezi UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

Coğrafi konum

Napoli İtalya’nın başkenti olan Roma‘nın 250 km güneyindedir. Şehir Akdeniz sahilinde Napoli Körfezi üzerinde iki volkanik bölge (doğusunda Vezüv Yanardağı ve batısında “Campi Flegri”) arasında bir konumdadır. Napoli limanı Akdeniz’in ve Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olup yakında bulunan birçok küçük Akdeniz adalarına, Sardinya‘ya, Sicilya‘ya, Eoliyen adalarına, Korsika‘ya ve Tunus‘a giden feribotların merkez limanıdır.

Demografi

Şehir idaresi Comune sınırları içinde nüfusu (2009) 962.638 olup İtalya’da Roma ve Milano‘dan sonra üçüncü şehir idare nüfusuna sahiptir. Napoli şehri İtalya’nın en yüksek nüfus yoğunluğu gösteren şehridir. Metropoliten Napoli alanı için nüfus ise 3 ile 5 milyon olarak verilmektedir.[1]

Napoli komününün belediye sınırları içinde nüfusunun 19 ve 20. yüzyıllarda gelişmesi resmi nüfus sayımı sonuçlarına göre şu gösterimde özetlenmiştir:

Kişi

Ekonomi

İtalya’da ekonomik gelişme bakımdan, Roma, Milano ve Torino‘dan sonra en güçlü şehir olarak sınıflandırılmıştır. Satın alma gücü bakımından dünya sınıflandırmasına göre ABD’de 43 milyar dolar olan GSMH ile dünyada 83. sırayı almaktadır.[2] Napoli şehri ekonomik bakımdan çok büyük gelişme göstermektedir. Napoli şehrinde ve merkezi olduğu Campania eyaletinde, işsizlik 1999’dan beri devamlı düşmektedir. Bunun dışında Napoli şehri politik ve ekonomik bozukluk ve çok gelişmiş karaborsa faaliyetleri merkezi olarak tanınmışlığını korumaktadır.[3] İtalya’nın çok büyük şirketlerinden bazılarının (örneğin MSC) merkezliğini yapmaktadır. 1958’den itibaren “Napoli Center RAI” medya merkezidir. Napoli limanının “Bagnoli” bölgesi güneydoğu NATO üssü ve merkezidir.

Turizm açısından çok önemlidir. Özellikle Vezüv Yanardağı ve etrafındaki arkeolojik antik şehirler (PompeiHerculanum vb.) ve Kapri Adası başlıca turist çeken yerlerdir. Güneydoğusundaki Amalfi Kiyisi (“Costiera amalfitana”) UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

Komşu komünler

Napoli komunünün şu komünlerle ortak sınırları bulunur: ArzanoCasandrinoCasavatoreCasoriaCercolaMarano di NapoliMelito di NapoliMugnano di NapoliPorticiPozzuoliQuartoSan Giorgio a CremanoVollaSan Sebastiano al Vesuvio

Kardeş şehirler

Napoli şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

AtinaYunanistan BudapeşteMacaristan KafsaTunus NablusFilistin Nosy BeMadagaskar Palmaİspanya Santiago de CubaKüba Santiago de Cuba ProvinceKüba Sighetu MarmaţieiRomanya Valencia, CaraboboVenezuela BaküAzerbaycan İzmirTürkiye

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Neredeydik?

Türkiye’de Neredeydik?

Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Hava Nasıl?

Istanbul
22°
Fair
06:3319:31 +03
FriSatSun
30/21°C
28/21°C
27/20°C

Reklam

Biraz müzik